Mag. Aleš Vičič

univ. dipl. psih., športni in poslovni psiholog

Je že več kot 20 let eden vodilnih strokovnjakov za psihološko pripravo športnikov v Sloveniji. Njegovo poslanstvo je, da športniki, s pomočjo psihološkega napredka vrhunsko funkcionirajo in s tem dosegajo vrhunske rezultate. V tem času je svetoval več kot 400 športnikom in trenerjem iz več kot 40 športov vseh kakovostnih nivojev. Največji doprinos slovenskemu športu je dal v dolgoročnem svetovanju 150 vrhunskim športnikom, od tega 60 Olimpijcem.

Od leta 1998 do 2006 je bil zaposlen pri Košarkarskem klubu Union Olimpija, ki je takrat delovala na najvišjem Euro-ligaškem nivoju. Po letu 2006 je razširil svojo dejavnost na praktično vse športe v Sloveniji, največ pa je v tem obdobju svetoval Olimpijskim športnikom v smučarskih skokih, alpskem smučanju, teku, biatlonu, namiznem tenisu, kajaku, plavanju, gimnastiki, atletiki, kolesarstvu … ter vrhunskim košarkarjem, nogometašem, odbojkarjem …

Leta 2012 je ustanovil ekipo danes že štirih športnih psihologov z imenom Podpora vrhunskim dosežkom. Je mentor in vodja temu vodilnemu strokovnemu timu na področju športne psihologije v Sloveniji. V okviru podjetja je ustanovil zasebno fundacijo za športnike, ki si psihološkega svetovanja ne morejo privoščiti.

Leta 2017 je več kot 20 let izkušenj pri svetovanju slovenskim vrhunskim športnikom in trenerjem, prenesel v poslovno okolje. Obe okolji povezujejo skupne značilnosti: visoka zahtevnost, visoki cilji, želja po napredku, kvalitetna konkurenca in učinkovitost. Podobno kot vrhunskim športnikom, so tudi njim pomembna znanja iz soočanja s stresom, vodenja ljudi, motivacije, izboljšanja lastne učinkovitosti, spreminjanja mišljenja in mehkih veščin ipd.

Poleg diplome in kasneje tudi magisterija iz psihologije, je pridobil tudi certifikat kognitivno- vedenjske terapije. Ter pridobil certifikat športnega psihologa, ki ga podeljuje Slovenska zveza Psihologov.